Den här veckans tematrio hos Lyrans Noblesser handlar om Svenska klassiker, med eller utan August Strindberg. Mitt urval av svenska klassiker blir de följande:

1. Jerusalem av Selma Lagerlöf. Jag har tyckt riktigt mycket om det jag läst av Selma Lagerlöf, men just Jerusalem håller en speciell plats i mitt hjärta. Den läste min pappa högt för mig under en sommar för många år sedan, och jag tyckte den var helt underbar! Den handlar om en grupp svenskar på 1900-talet som ger sig iväg till Jerusalem. Äsch – ingen idé att beskriva. Läs!

2. Giftas av August Strindberg. Ja, att Augusts äktenskap var minst sagt stormiga är ingen hemlighet. Giftas skrev han under sitt äktenskap med Siri von Essen. Själv läste jag den på 80-talet under min gymnasietid, och den fick mig att tänka både en och två gånger på relationerna mellan män och kvinnor. Det får bli mitt Strindbergbidrag.

3. Samuels bok av Sven Delblanc. Frågan är vad som är en ”klassiker”. Hur gammal måste boken vara? Nåja, jag vill hävda att Delblanc har gjort ett fantastiskt fint bidrag till svensk litteratur genom sin serie om Samuel och den borde räknas till svenska klassiker. Samuels bok är den första i serien och även det en bok som gjorde stort intryck på mig när jag läste den för många år sedan.