Hoppar på Lyrans noblessers Tematrio för första gången. Den här gången så gäller det ”Skrivande svenskor”. Busenkelt, eller hur? Nä, inte så enkelt som jag först tänkte.

1. Den absolut första som dyker upp i huvudet är en författare jag upptäckte under 2011: Linda Olsson. Hon är svenska, om än bosatt på Nya Zeeland sen många år tillbaka. Sina första böcker skrev hon på engelska, men den senaste, Det goda inom dig, skrev hon på svenska. Jag tycker om hennes språk och tycker att böckerna är vackra!

2. Som nummer två så väljer jag en Sundsvallsfödd författarinna som jag tycker man ska stifta bekantskap med: Kristina Sandberg. Hennes Att föda ett barn är mycket läsvärd. För er med lokalanknytning kan nämnas att hon kommer att besöka Bokia Sundsvall nu på lördag!

3. Som nummer tre väljer jag en författare som varit verksam ett tag, nämligen Majgull Axelsson. Hennes bok från 1989 Rosarios död om barnprostitution är en smärtsam upplevelse att läsa – en av de få böcker som jag gråtit när jag läst – men samtidigt en bok jag tycker fler skulle läsa!