Carly Chase är en ung änka som bor ensam med sin son Tyler. Både Carly och Tyler försöker anpassa sig till ett liv utan maken/pappan. En morgon på väg till jobbet dagen efter en kväll på krogen råkar Carly ut för en bilolycka. En ung man, Tony Revere, cyklar ut framför Carlys bil. Hon svänger undan men Tony träffas istället av en vit skåpbil som ligger i hälarna på Carly, och han kastas framför en mindre lastbil och omkommer. Den vita skåpbilen smiter från platsen, föraren av lastbilen har kört alltför långt utan paus och Carlys alkoholtest ger utslag.  Det blir utredning av olyckan som leds av Roy Grace. Han är inte helt koncentrerad på jobbet då hans fästmö Cleo får problem i sin graviditet. Han har också påbörjat en process för att få sin fru Sandy, som varit spårlöst försvunnen i tio år, dödförklarad. Men han gör ändå ett gott arbete, uppmuntrar sina kollegor och  försöker dessutom göra ett gott intryck på sin nya chef. Fallet kompliceras då Tony visar sig vara dotterson till en maffiaboss. Tonys mamma Fernanda blir förtvivlad över hans död och svär att hämnas. Ännu mer komplicerat blir det när Tyler försvinner spårlöst på väg från skolan och man misstänker att det har med Carlys inblandning i olyckan att göra.

Dead man’s grip är Peter James sjunde deckare om Roy Grace. Peter James är från Brighton, England, där många av hans böcker utspelar sig och han har totalt publicerat nitton böcker. Flera av böckerna, och så även Dead man’s grip, har vunnit priser.  På svenska publiceras hans Roy Graceböcker av Damm förlag.

Jag är mycket förtjust i Peter James serie om Roy Grace och jag blev inte besviken den här gången. I mitt tycke innehåller hans böcker allt som behövs för en spännande deckare. Lättläst, men ändå inte simpelt språk. En polis som är mänsklig, men inte ett komplett vrak, och han blir heller inte personligt inblandad i fallet. Och så en spännande huvudhistoria förstås. Jag är också förtjust i de små ledtrådarna som ges om Roys försvunna fru Sandy i varje bok. Ibland undrar jag om James själv vet vart den historien ska leda. Och så det viktigaste av allt – ett spännande huvudspår. Det enda jag är tveksam till i den här boken är maffiakopplingarna, men de tog inte över boken. Sen är jag personligen mycket svag för att det hela utspelar sig i Brighton, där jag bodde ett halvår under 80-talet.

Andra bokbloggar som recenserat boken är Annika och Kate Reader.

Omdöme: Brittisk deckare när den är som bäst
Betyg: 4+