Det är dags för ett av de stora NASCAR-loppen i Charlotte, North Carolina, och staden invanderas av mängder av fans. Bredvid banan har sopor dumpats för att fylla ut. Dagen innan det stora loppet hittas en tunna med asfalt i. I asfalten finns en människokropp. Rättsantroplogen Temperance Brennan kallas till platsen för fyndet för en första undersökning. Dagen efter får hon besök på sitt kontor. Det är en medlem av ett av NASCAR lagen, en mekaniker vid namn Wayne Gamble. Han har hört om fyndet och är övertygad om att man har hittat hans syster Cindi eller hennes pojkvän Cale Lovette som båda försvann tolv år tidigare. Cindi var en ung lovande NASCAR-förare. Visserligen hade Cale anknytningar till högerextremister, men fallet avskrevs som att Cindi och Cale hade rymt, något som Wayne aldrig trodde på.

När Temperance kollega undersöker kroppen i tunnan hittas  en substans som inte borde finnas där och kort efter försvinner kroppen och alla bevis. Temperances intresse väcks av Waynes historia, och uppenbarligen är de något på spåren eftersom två FBI-agenter snart dyker upp och påpekar att fallet är avslutat. Av de två poliser som ursprungligen undersökte fallet, Cotton Galimore och Eddie Rinaldi, är Eddie död. Temperance bevittnade när han sköts ihjäl. Hans tidigare kollega Skinny, Erskine Slidell, har Eddies ursprungliga anteckningar och ger sig ut för att söka efter ledtrådar, och Temperance hänger med. Även den tidgare polisen, numera säkerhetsvakten vid NASCAR-banan, Galimore dyker upp hos Temperance och hon kan inte motstå att åka med honom. När även Wayne hittas död förstår de att de är något viktigt på spåren.
Temperance ex Pete ska gifta sig med Summer, men i bröllopsplaneringen går något snett, och Temperance dras in som medlare mellan Summer och Pete. Samtidigt försöker hon motstå sin ökade attraktion till Cotton Galimore.

Flash and bones är Kathy Reichs fjortonde bok om Temperance Brennan. Reichs första bok Déja dead kom ut 1997 och följdes snabbt av flera. Reichs är även manusförfattare till serien Bones där huvudpersonen är Temperance. Flash and bones utspelar sig helt och hållet i Charlotte, ett av två ställen där Temperance bor och arbetar. Hon delar sin tid mellan Charlotte och Quebec i Kanada, precis som Reichs gör.

Jag kan bara säga ”Reichs är tillbaka!”. Att skriva fjortonde boken om samma person innebär förstås att vissa saker upprepas, men till skillnad från boken innan så tycker jag att Reichs har hittat tillbaka till sin stil. Ska tilläggas att jag äger och har läst alla fjorton böckerna… Att boken helt och hållet utspelas i Charlotte ger den en mer sammanhållen känsla, och kulturkrockarna mellan det franska och engelska som ofta präglar böckerna som utspelas i Kanada är helt frånvarande. För mig, som bott i södra USA en längre tid, och dessutom under slutet av 90-talet, så tas jag tillbaka till den tiden. Den diskussion som då var i media om inhemsk terrorism, som Oklahomabombningen, gjorde stort intryck på mig då. När man hittade en bomb under OS i Atlanta 1996 bodde jag i Tennessee. Alla dessa händelser spelar roll i den här historien, vilket gör det verkligt för mig. Själva ”mysteriet” är ganska enkelt uppbyggt, men ändå tillräckligt intressant för att hålla intresset uppe. Språket är Reichs vanliga korthuggna, som så väl speglar Temperance personlighet. Exempel: ”It happens. Defensive.” istället för ”It happens, I said defensively”. Det som möjligen drar ner intrycket är den undran man får: Hur kan Temperance behålla sitt jobb när hon gör allt annat än jobbar som rättsantropolog, utan leker amatörpolis istället?

Omdöme: En tvättäkta Reichs, med korthuggna Tempe i sitt esse i Charlotte.
Betyg: 4+