Meg Rosentahl har just förlorat sin man, Jude. När en lärartjänst i litteratur, med inriktning mot sagor, blir ledig på internatskolan Arcadia Falls så bestämmer sig Meg för att söka sig dit tillsammans med sin tonårsdotter Sally för att få en nystart. Skolan är en konstnärsskola som under början av 1900-talet öppnades av vännerna Vera Beecher och Lily Eberhardt. Skolan drevs främst av kvinnliga lärare. Meg har forskat om sagor i kvinnlig litteratur och funderar på att återuppta det, i synnerhet som hon en gång i tiden påbörjat en avhandling om de sagor som skrevs av Lily och Vera. Skolan drivs numera av den föräldralösa rektorn Ivy StClare som kom dit med hjälp av Vera och Lily. Meg och Sally får bo i den lilla stugan som Vera bott i fram till sin död. Sally finner sig väl tillrätta bland skolans ungdomar med sin konstnärliga talang. Skolan har många traditioner med hedniska undertoner. Under en av dessa ”riter” så försvinner en av eleverna, Isabel Cheney, och hon återfinns sedan död. Sheriffen Callum Reade börjar undersöka omständigheterna kring Isabels död. Meg dras in i undersökningen samtidigt som hon förbryllas av parallellerna mellan Isabels död och sättet Lily en gång för många år sedan dog. När hon i stugan hittar Lilys dagbok så börjar en mörk historia rullas upp, och snart sker flera tragiska händelser vid Arcadia Falls. Samtidigt så får Meg anledning att fundera på sin egen bakgrund.

Arcadia Falls är Carol Goodmans sjunde bok och den kom ut 2010. Carol Goodman är en latinlärare som ända sedan hon var liten har skrivit. 2002 debuterade hon med The lake of dead languages i vilken huvudpersonen är en latinlärare. Alla hennes böcker har ett mysterium i centrum, och huvudpersonerna är kvinnor som har humanistisk akademisk bakgrund. Arcadia Falls handling är vävd mellan nutid med Megs liv i centrum, och tidigt 1900-tal där Vera, Lily och konstnären Virgil Nash står i centrum. Det sagoberättande som Meg och Lily har gemensamt blir en integrerad del av historien.

Arcadia Falls är en typisk Goodman-bok. Den har alla ingredienser som de brukar ha. En huvudperson som är humanist, i det här fallet med en oavslutat avhandling i bagaget. En miljö med mystiska inslag (ofta i New Yorktrakten), i det här fallet en internatskola. Många invävda referenser till klassisk litteratur. Språket är vackert och framförallt detaljrikt. Det går inte att slöläsa en sådan här bok. Sagoinslaget är starkt, då Meg gradvis berättar en saga med folkloristiska inslag för sina elever som visar sig har paralleller till bokens grundhistoria. Ibland tycker jag att sagoinslaget tar över lite väl mycket, men dras in i boken av det vackra och mystiska, inte minst naturen och konsten som är framträdande. Det är en bra bok av Goodman, om än inte hennes bästa.

Andra bokbloggar som recenserat boken är Bokhora, Bokmalen och Bokbabbel.

Tyvärr så verkar inte Goodmans böcker finnas översatta, annat än den första. Varför kan man fråga sig? Men för er som läser böcker på engelska och gillar en blandning av mystik, romantik och gott om kultur och humaniora så rekommenderas böckerna!

Omdöme: En saga fylld av mystik om kärlek, vänskap och ond bråd död.
Betyg: 4