För drygt ett år sedan så började jag att läsa den första Harry Potterboken för våra barn, då var sonen 8 år och dottern 10 år. Jag hade själv slukat alla böckerna några år tidigare och nu var det dags med ett nytt försök för barnen. Min man hade försökt med ettan några år tidigare för dottern, men utan att hon fastnat. Men den här gången gick det bättre. Och efter ettan följde tvåan… och trean… osv… och igår kväll så läste jag det sista kapitlet i den sista boken, sjuan. Barnen är nu 9 och 11 (snart 12) och vi har verkligen levt i en Harry Pottervärld!

Att läsa Harry Potterböckerna högt var en helt annan upplevelse än att läsa dem själv. Jag tyckte mycket om dem när jag läste dem första gången, men medan jag högläste så insåg jag att jag slarvat mig igenom dem. Det fanns detaljer och nyanser som jag missat eller alls inte kom ihåg. Och det gjorde det mycket roligare och intressantare att se hur Rowling byggt upp denna fantastiska värld. Visserligen genom att friskt stjäla från klassisk mytologi, andra trollkarlshistorier, från Sagan om Ringen och t.o.m. från bibeln. Men ändå fantastiskt skickligt!

Men det roligaste har ändå varit barnens upplevelse. De har under tiden blivit komplett Harry Potterfrälsta. De skrattar högt åt vissa bitar, de lever sig in i historien och de fantiserar vidare. Vi har sett några av filmerna, men i synnerhet dottern uttrycker frustrerat att ”när man läser bygger man sig en bild av hur personerna är och ser ut och sen stämmer det inte ALLS med filmen”. Nej, just det! Däremot använder de historien i sina vidare fantasilekar.

Böckerna har också inspirerat barnen i deras läsning. Efter att jag har läst högt så har de läst boken var och en på egen hand. Dottern har läst ettan en gång, tvåan två gånger osv. När hon skulle läsa fyran valde hon att läsa den på engelska efter att hon läst den på svenska, och nu håller hon på med femman både på engelska och norska. Att läsa en bok på över 1000 sidor har också gjort att de gett sig på att läsa andra böcker på egen hand. Sonen har just avslutat Hobbiten som han valt att läsa själv.

Så det har varit en positiv läsupplevelse för hela familjen och Harry Potter rekommenderas starkt! Och nu ska vakuumet fyllas med någon annan bok…?