Året är 1986. I det som tidigare var den japanska statsdelen av Seattle, så ska Hotel Panama renoveras. I källaren till hotellet hittar man en stor mängd ägodelar som de japanska familjerna från Seattle som undera andra världskriget skickades till interneringsläger lämnade kvar. När Henry Lee hör detta tas han tillbaka i tiden mer än 40 år. Henry växte upp i den kinesiska delen av Seattle under kriget. Hans fru Ethel har nyligen dött efter en lång tids sjukdom, och deras son Marty har Henry ingen särskild nära kontakt med. Henry är övertygad om att han kommer att hitta något han länge saknat i källaren till Hotel Panama. Men vad är det han tror han kan hitta där, och varför i den japanska delen, dit kineser inte tog sig?

Henrys uppväxt i den kinesiska delen av Seattle är starkt präglad av hans kinesiska föräldrar. De har starka band till Kina, i synnerhet hans far, men de vill samtidigt att sonen ska få alla möjligheter de inte fick. Henry får gå i en amerikansk skola, där han inte accepteras av de andra eleverna, och han tjänstgör extra i matbespisningen. Där möter han flickan Keiko Okabe, från den japanska delen av Seattle. De kan egentligen inte umgås för det gör inte japaner och kineser men tillsammans med Henrys vän jazzmusikern Sheldon upplever de Seattles jazzscen under kriget och formar ett nära vänskapsband. Men så en dag så försvinner Keiko och hennes familj, de skickas tillsammans med andra familjer med japanskt ursprung till ett interneringsläger på landet. Henry blir förtvivlad och börjar planera att han ska leta upp Keiko.

Hotellet på hörnet av bitter och ljuv (Hotel on the corner of bitter and sweet) är Jamie Fords debutroman och publicerades 2009. Den blev snabbt en bestseller och har översatts till 32 språk. Jamie Ford har kinesiska anor och växte upp nära Seattles Chinatown. I Sverige är boken utgiven av Bazar förlag. Boken tecknar en bild av en del av USAs historia under andra världskriget som har varit mindre känd, och som många amerikaner i dag skäms över. Den beskriver den multikulturella degel som USA alltid har varit. Det är också en roman om kärlek, vänskap och längtan.

Hotellet på hörnet av bitter och ljuv är en intressant och vacker historia, och en imponerande romandebut. Ford lyckas i korta kapitel, som omväxlande utspelar sig på 80-talet och på 40-talet, guida läsaren i en viktig del av andra världskrigets historia. Samtidigt förmedlar han en finstämd historia om kärlek och vänskap som stannar kvar som ett guldkorn även efter att man läst historien. Jag kände till delar av den historiska delen genom David Gutersons fantastiska Snow falling on cedars (läs den om ni inte har det!), men Ford tar ett annat perspektiv och lyckas väl med det. Att amerikaner fängslade andra amerikaner på grund av deras etniska ursprung, det enda skälet till att alla förutsattes vara spioner, är något vi borde reflektera över och lära oss något av. Språket var vackert och översättningen bra, även om jag tror att jag kunnat tycka det var ännu vackrare på engelska.

Andra bokbloggar som recenserat boken är Bibliotekarien läser och Doras bokprat. 

Jag fick boken av Lennart Bokia Sundsvall för att läsa och recensera.

Omdöme: Vacker beskrivning av kärlek och vänskap under en omtumlande och skakande del av USAs historia.
Betyg: 4+
(Maken som också läst boken ger betyg 4)