Hector och Aisha är ett australiensiskt par med två barn, Melissa och Adam. Hectors föräldrar Manoli och Koula kommer från Grekland och Aishas föräldrar kommer från Indien. Hector och Aisha lever ett utåt sett lyckat liv i en förort till Melbourne. Aisha har två nära väninnor; Rosie som lever med sin man Gary och son Hugo, och karriärkvinnan Anouk.  Hugo har återkommande viljeutbrott som hans föräldrar inte kan hantera. När Hectors kusin Harry på en stor barbeque med släkt och vänner tappar tålamodet med Hugo, som har ännu ett utbrott som drabbar Harrys son Rocco, och ger honom en örfil så ändras allt. Gruppen av släkt och vänner tvingas ta ställning till sina liv och värderingar.  Lojaliteter prövas, hemligheter avslöjas och livet vänds upp och ner.

The slap” är den australiensiske författarens Christos Tsiolkas fjärde roman. Den kom ut 2008 i Australien och har vunnit flera litterära priser. Den gavs ut i pocket i England 2010 och kom den vägen till de svenska bokhandlarna.  The slap har också filmatiserats under 2011. Det är en beskrivning av en australiensk medelklass av varierande etnisk och kulturell bakgrund som ändå formar en enhetlig grupp. Boken är uppbyggd genom avsnitt där läsaren får ta del av olika personers perspektiv på händelserna som utspelar sig, i kronologisk ordning.

Mitt val av The slap var rätt slumpmässigt. Under vår semester i Grekland i somras så såg jag den i handen på personer vid solstolarna i poolen. Det gjorde mig nyfiken, och när jag hittade den i Pocket Shop kort därefter så slog jag till och det är jag glad över. Att som Tsiolkas låta handlingen föras framåt av flera olika berättare är ett ganska vanligt litterärt grepp, men jag tycker Tsiolkas hanterar det väl, och eftersom jag är svag för den berättartekniken så blir det ett plus i intrycket. Det är inte samma händelse som beskrivs av olika personer utan handlingen tas framåt av de åtta personer som får komma till tals. Tsiolkas lyckas med att ge de åtta olika berättarröster och stilar. I grunden sägs boken handla om huruvida det är OK att slå ett barn. Som svensk känns det som om det bara finns ett svar på den frågan. Men boken handlar om mycket mer än så. Den handlar om äktenskap och föräldraskap, om trygghet och passion, om svek och lojalitet. Och det handlar väldigt mycket om släkt och vänner, skillnaden och likheter mellan de relationerna.Tsiolkas lyckas skickligt med att hålla historien igång och jag lägger i från mig boken med många intryck och funderingar.

Andra bokbloggar som recenserat The slap är Enligt O och och dagarna går.

Omdöme: Intressant multikulturell historia som får läsaren att fundera.
Betyg: 4