Då är det dags för en summering av året, trots att jag inte fått ihop alla recensioner än. Summeringen av alla böcker (58 stycken!) jag läst under 2011 har fått en egen sida här. Nedan följer ett axplock av några egenhändigt ihopsnickrade kategorier.

Årets upplevelse: nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson. När jag vann boken från Bokhyllan så visste jag ingenting om Linda Olsson eller boken, mer än att jag sett den i bokhandeln. Utan förväntningar så började jag läsa den och det blev en fantastisk upplevelse.
Stark runner-up: Igelkottens elegans av Muriel Barbery. En filosofisk betraktelse som tog mig med storm. Förstår inte varför det tog mig så lång tid att hitta den i vår bokhylla…

Årets positiva överraskning: Brobyggarna av Jan Guillou. Det var med viss fasa jag gav mig på en bok av Guillou, hade inga bra erfarenheter från tidigare. Det norska inslaget charmade mig och trots omfånget var det inga problem att ta sig igenom boken.

Årets intensivaste: Jag älskar dig inte av Christina Stielli. Att läsa den här boken är som att leva inuti huvudpersonen Lotten. Så oerhört intensivt att man blir andfådd.
Stark runner up: Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Lika intensivt språk om Maj i Örnsköldsvik.

Årets nya favoritförfattare: Linda Olsson. Efter nu vill jag sjunga dig milda sånger så har jag läst två böcker till och tyckt de var mycket bra. Kommer med säkerhet att bevaka vad hon publicerar i framtiden.

Årets debut: Bländverk av Thomas Erikson. Beställde den från Damms förlag och tyckte den var en skicklig debut i en genre som inte är min favorit – svensk action. Väntar ivrigt på nästa Alex King!

Årets största besvikelse: Bricken från Svartvik av Vibeke Olsson. Jag ville så gärna tycka om Vibeke Olsson, inte minst för att hon skriver om Svartvik utanför Sundsvall i ett historiskt perspektiv. Men efter ca en tredjedel av boken gav jag upp.
Stark runner up: Before the poison av Peter Robinson. En favorits fall från pidestalen…

Årets biografi: Før jeg brenner ned av Gaute Heivoll. Inte en klockren ”biografi” men å andra sidan har jag inte läst så många sådana. På rekommendation av min älskade pappa gav jag mig på Heivolls blandning av biografi och spänningsroman. Trollbindande.

Årets trygga igenkännande: Flash and bones av Kathy Reichs. När andra deckarfavoriter föll så höll Kathy Reichs måttet i sin fjortonde (!) deckare med Temperance Brennan. Alla kännetecken som fick mig att fastna för henne finns och hon levererar vad jag förväntar mig av henne.