Reykjavík 2001. En man hittas död i sin källarvåning. Det är en enstöring vid namn Holberg. I lägenheten finner man en papperslapp med ett svårtytt budskap. Kriminalpolis Erlendur Sveinsson sätts på fallet tillsammas med sina kollegor Sigurður Óli och Elínborg. Erlendur är från början övertygad om att det rör sig om mord och såsmåningom övertygas de andra. Han är också övertygad om att papperslappen och det fotografi på en gravsten som de hittar i lägenheten är viktiga för fallet. Ledtrådarna leder dem tillbaka till 60-talet och det visar sig att Holberg var en minst sagt otrevlig typ.

Samtidigt har Erlendur problem på hemmaplan. Hans vuxna barn, Eva Lind och Sindri Snær, har hamnat på sned. Eva Lind är narkoman och Sindri Snær har just avslutat sin tredje vända på torken. Men när Eva Lind kontaktar honom igen tycks hon vara ute efter något annat än bara pengar som vanligt, och Erlendur försöker att vara en bättre pappa.

Glasbruket är Arnaldur Indriðasons fjärde roman, men den första som översattes till svenska. Den kom ut 2000 på isländska, och den svenska översättningen är publicerad 2003 av Bokförlaget Prisma (numera Norstedts). Den belönades med utmärkelsen Glasnyckeln. På svenska har sedan dess utgetts sju böcker om Erlendur och hans team.

Boken är mycket lättläst, och jag läste ut den på mycket kort tid. I en deckare är spänningen en viktig del, och här tycker jag att Indriðason får godkänt. Det ligger en dyster blöt (det regnar hela tiden!) stämning över boken, man får intrycket att det är mörkt och grått hela tiden. Det stämmer också med intrigen som är en deprimerande historia. En eloge till författaren att han inte krånglar till det i onödan.  Erlendur som huvudperson är knepig att förhålla sig till – jag vet inte om han är sympatisk eller inte. Men mänsklig är han.

Jag läste boken som en del av den Nordiska läsutmaningen. I hyllan har jag en annan bok av Indriðason stående, men jag ville börja med den första, så jag tog en sväng till biblioteket.  Jag kommer nog att läsa fler i serien, när jag vill ha en stunds lättläst spänning.

Boken är publicerad på Norstedts förlag. Ett urval andra som nyligen recenserat den är TidningsIda, Theresans, och Eli läser och skriver.

Omdöme: Lättläst regntung deckargåta
Betyg: 3+