Siri von Essen, född Wrangel,  är gift med Carl von Essen och har en liten dotter, Sigrid, när familjen stiftar bekantskap med den omskrivna författaren August Strindberg. August kommer snabbt att bli en vän till familjen, både Siri och Carl fascineras av honom. Men snart utvecklas Siris och Augusts intresse för varandra till något annat. Efter en tid skiljer sig Siri och Carl från varandra, utåt sett för att Siri ska kunna uppfylla sin dröm – att bli skådespelerska. Men egentligen beror skilsmässan på att Carl inlett en affär med Siris mycket unga kusin och att Siri dras mot August. Siri gör en sen scendebut och har framgångar. Samtidigt knyts hon allt närmare till August och de gifter sig. Siris liv blir tungt när dottern Sigrid dör och inte så långt efter även Augusts och Siris första dotter Kerstin. Det känns som ett straff. Såsmåningom får August och Siri tre barn; Karin, Greta och Hans (även kallad Putte), och Siri överger sin karriär. Samtidigt blir August alltmer paranoid och beskyller sin hustru för både det ena och det andra. En spiral av beskyllningar och svartsjuka drar Siri och August ner mot en slitsam skilsmässa, där Siri får sin främsta tröst av sin vän Marie David.

Siri är Lena Einhorns  femte bok och romandebut. Lena Einhorn började som läkare men är numera författare och regissör. Hennes bok Ninas resa, om sin mamma, vann Augustpriset 2005 och filmatiseringen belönades med två Guldbaggar. Siri är inte i egentlig mening en biografi, utan saluförs som en roman. Samtidigt så bygger den helt och hållet på verkliga, och dessutom omskrivna, personer. Den aspirerar på att beskriva Siris och August äktenskap, om än i skönlitterär form. Vartannat kapitel beskriver tiden när Siri och August träffas och framåt, och vartannat kapitel beskriver Siris situation efter att deras förhållande totalhavererat och de genomgår en slitsam skilsmässa.

En av mina stora tonårsläsupplevelser var Giftas av August Strindberg. I skolan diskuterades också Strindberg och hans verk. Så det var med stort intresse jag tog mig an Einhorns bok, det brukar vara intressant att läsa om kända män ur deras fruars perspektiv. Men jag blev besviken. Trots min allmänbildning kring Strindberg så kändes det som om jag kunde för alldeles för lite för att kunna ha någon behållning av boken. Einhorn strör namn på kända personer och händelser omkring sig, som är svårt att greppa. Läsaren förutsätts också veta en hel del om Siris och Augusts relation innan. Hoppandet mellan olika perioder i deras relation var bara förvirrande, och gjorde det svårt att hålla tråden. Det som gjorde att jag fortsatte läsa var mitt grundintresse för Siris och Augusts relation samt att boken var lättläst. Det finns något intressant i att läsa om en stark kvinna i närheten av en destruktiv man. För Siri är en fascinerande kvinna och jag blev intresserad av att läsa dottern Karin Smirnoffs bok Strindbergs första hustru.

Boken är publicerad av Nordstedts förlag och några bokbloggar som recenserat den är Emmas boktips och Bokmalan.

Omdöme: Hoppig roman (eller var det biografi?) om en stark kvinna i en destruktiv relation.
Betyg: 3-