Beteendevetaren Alex King håller ett av sina populära föredrag för företagsledare och andra framstående personer i en fullsatt sal. Föredraget får ett abrupt slut när en av åhörarna brutalt avrättas inför allas ögon. Mördaren undkommer oupptäckt och en utredning startar. Kriminalkommissarie Gabriel Hellmark och inspektör Nina Mander får ansvar för utredningen som snabbt växer när det visar sig att fler personer i samhällets toppskick svävar i fara. Gabriel har dessutom ett problem. Hans bror Fredric, Fredrics fru Martina och deras två barn tycks vara försvunna. Nina börjar undersöka Fredrics försvinnande, och tar hjälp av Alex vars yrkesskicklighet och personlighet fascinerar henne. Snart står det klart att Fredric arbetat på en biografi beställd av en framträdande figur i den undre världen. Samtidigt leder trådarna i mordfallet också mot den organiserade brottsligheten.

Bländverk” är Thomas Eriksons debutroman och det är en imponerande debut. Bländverk är action rätt igenom, en fartfylld historia med många oväntande vändningar. Språket är sparsmakat men inte hårdkokt, personteckningen är bra för thrillergenren, läsaren skrivs inte på näsan med övertydliga beskrivningar vare sig av personerna eller händelseförloppet.

Jag läser många deckare men brukar inte vara lika förtjust i de som går åt actionhållet eller i klassika thrillers, så ”Bländverk” är en positiv överraskning för mig. Jag hade svårt att släppa boken, det blev ”bara ett kapitel till”. Läsaren får lära känna Alex, Nina och Gabriel men det finns gott om sidor av dem som lämnas oförklarade, vilket innebär att man gärna möter dem igen. Att läsaren lämnas i tron att man vet lite mer om fallet som beskrivs än vad utredarna gör, gör slutet mer kittlande än vad det annars skulle vara. Det realistiska i själva fallet går i och för sig att diskutera, men det tycker jag ligger i hela genren ”thrillers”.  Det enda som stör mig med boken är att jag i början blir förvirrad över när kapitlen utspelar sig i förhållande till varandra. Jag kommer definitivt att vilja läsa nästa bok om Alex King!

Boken är ett recensionsexemplar från Damm förlag.

Omdöme: Farfylld svensk action som ger mersmak
Betyg: 4+