Som jag skrivit förut så har jag gått med i En bok om dagens julklappsbyte, och för det så behöver man ju berätta lite om sig själv. En del av det kanske även är  intressant för andra läsare.

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Just nu så blir det lite av varje, men jag har tidvis nästan bara läst deckare. Men nu vill jag gärna bredda mig och försöker ta in tips på nya typer av böcker.
* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Det har blivit många deckare under åren och jag har bl.a. njutit av Peter Robinsons Banks-serie och Ann Cleeves Shetlandskvartett, men där har jag alla böcker. När det gäller deckare så läser jag dem helst på orignalspråket (om jag behärskar det). Jag gillar Gunnar Staalesen på norska, men även där har jag rätt många böcker i bokhyllan. Under året har jag upptäckt en del nya författare som jag gillar skarpt, t.ex. Linda Olsson. Problemet för min bokvän kan nog bli att just mina favoritförfattare har jag i stort sett alla böcker av… Årets favoriter finns under ”Betyg 5” här på bloggen förstås.
* Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Jag läser gärna och obehindrat böcker på engelska och norska. Har under årens lopp läst på andra språk också men med betydligt mer möda.
* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Har aldrig lyssnat på en bok och har inga planer på det nu heller.
* Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Nja, inte samlar direkt, men mina favoritförfattare kan jag aldrig låta bli…
* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Vi har så många böcker så det skulle bli en gigantisk lång lista! Böckerna jag läst 2011 finns recenserade på bloggen men det är ju en bråkdel.
* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!).
Jag är ute efter verklighetsflykt och distraktion från vardagsstressen. Men viktigt för helhetsupplevelsen av en bok är för mig språket, de böcker som verkligen fångar mig är också skönhetsupplevelser språkligt. Men jag växlar gärna det med mer enkel spänning.
* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Jag undviker historiska romaner och science fiction. Har tidigare undvikit fantasy men genom resten av familjen har jag väl fått en viss introduktion…
* Vad har du läst, men tänkt ”Aldrig mer!” om..?
Det är väldigt sällan men i år så har jag stött på två böcker som jag trodde jag skulle gilla men som jag la undan och insåg att ”aldrig mer”. Den ena var Louise Boije af Gennäs senaste och den andra en av Vibeke Olsson. Litteratur som saluförs som ”humoristisk” passar sällan mig, då måste det finnas något mer.
* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Något som jag läst ”för lite” av är biografier, men på något sätt har jag lättare att se på sådana med kritiska ögon när jag kikar i bokhandeln.
* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få? Jag har nämnt några här, men förmodligen finns de inte i pocket än. På min lista står även de här:  The island av Victoria Hislop, Alkemins eviga eld av Anna Jansson, Kärleken i Julia Anderssons liv av Åsa Moberg och Ingenstans under himlen av Liselott Willén

Och så några icke-bokrelaterade frågor.
* Vad gör du helst på fritiden?
Ja, när jag inte läser så tillbringar jag rätt mycket tid med barnen, t.ex i samband med deras aktiviteter. Om jag ska göra något på egen hand så sätter jag mig gärna och pärlar (har t.o.m. en del försäljning: http://glanssmycken.se ), eller går och simmar. Jag handarbetar gärna (syr, stickar, virkar) men har hunnit rätt lite sånt den senaste tiden.
* Samlar du på något?
Inte medvetet, men alla hobbies resulterar i att jag samlar på mig saker. Böcker, pärlor, tyger…
* Favoritfärg?
Den frågan skulle mina arbetskamrater kunna svara på:-) Blå!
* Teve-serier som du uppskattar?
På TV ser jag med förkärlek danska serier av olika slag. Det blir ofta deckare, helst brittiska. På DVD brukar jag se allt möjligt, just nu följer jag Greys Anatomy, Private Practice, House, Brothers & Sisters.
* Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Det beror på humör, det blir gärna deckare eller komedier eller ibland drama. Det jag har svårt för är långa historiska filmer.
* Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Te! Svart te helst, men jag dricker både rött och grönt. Inte för fruktigt men gärna kryddigt. Löste om det finns, påste bara om man måste. Just nu dricker jag saffranste och glöggte så här i juletider.
* Vilket slags godis tycker du bäst om? Och hur är det där med naturgodis, egentligen..?
Choklad, choklad och choklad. Eller egentligen mörk choklad, gärna 85%, och allra helst goda praliner. Naturgodis – nej, det innehåller ofta nötter så det blir inget sånt.
* Stjärntecken?
Vattumannen. Men sånt tror jag inte på.
* Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket till jul?
Prydnadssaker.
* Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket till jul?
Hm, böcker;-) Och allt som har med mina intressen att göra då.
* Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Nötallergiker!