Så provar jag att faktiskt skriva mitt bokalfabetsinlägg en tisdag! Dags för bokalfabetet hos Enligt O och efter förra veckans pärs med Q så borde det här väl vara en baggis. Eller…?

1. Först 5 ord på R som du ska koppla till minst 1 boktitel.  Orden är följande: Rosig, Rymma, Reaktion, Råtta, Ryssland
2. Därefter en bokkaraktär med för- eller efternamn på R
3. Robinson är ju inte bara en urvattnat dokusåpa, utan en bok av Daniel Defoe, men då är Robinson en man med efternamnet Crusoe. Eller säger man Kruse fortfarande kanske? Jag vill hur som helst att du berättar om en bok i Robinson Crusoes anda, dvs man eller kvinna befinner sig på öde plats och funderar över livet.

1. Grace blir alldeles rosig av feber, men vad är febern egentligen symptom på?, i Maggie Stiefvaters ”Feber”.
När Sarah hamnar i koncentrationsläger så försöker hon på alla sätt rymma, för hon måste ju tillbaka och rädda sin lillebror Michel, i Tatyana de Rosnays ”Sarahs nyckel”.
Xaviers reaktion i Mark Watsons ”Eleven” ger upphov till en händelsekedja som inte går att stoppa, och som i slutändan återkommer till Xavier.
Nils Karlsson Pysslings hyresvärd heter Tjoffsan och är en elak råtta. Den finns i gigantisk form på Junibacken och skrämde slag på dottern när vi åkte Sagotåget för många år sedan.
Kan man tänka på annat än Fjodor Dostojevski när man hör Ryssland? En av gymnasiets stora läsupplevelser var för mig Brott och Straff.

2. Den lilla boken ”Rosa sår rädisor” är en pedagogisk bok om hur man får saker att växa, vad som krävs i form av sol, vatten och omvårdnad. Dessutom innehåller den riktiga rädisfrön. Vi läste den om och om igen för sonen när han var liten.

3. Jag kan inte hjälpa det men jag återkommer till Linda Olssons böcker för de handlar alla i någon utsträckning om detta. Det kunde vara vilken som helst, men jag väljer ”nu vill jag sjunga dig milda sånger” där Veronika hyr ett ensligt hus för att få lugn och ro och fundera över livet.