Marion bor i ensam i ett hus vid stranden på Nya Zeeland och tillbringar sin mesta tid för sig själv. Den enda regelbundna gästen hon har är en liten pojke, som hon kallar Ika, ännu tystare och mer egen än hon, som kommer varje torsdag och äter soppa. Hennes närmaste granne är George, men de har knappt någon kontakt.  Marion har börjat fundera på sitt tidigare liv, då hon var Marianne och bodde i Sverige, och hade en liten bror som hon älskade. Genom tragiska händelser skildes barnen åt som små. Vad som egentligen hände då och senare i livet har Marion förträngt under alla år, men går nu i minnet tillbaka för att förstå och kunna gå vidare. När Ika dessutom inte dyker upp en torsdag så ställs allt på sin spets.

Linda Olssons ”Det goda inom dig” är en bok om ofattbart tragiska händelser i barndomen och ett liv som obönhörligt formas därefter. Från början till slut tar händelserna i Marions/Mariannes en väg som hon inte tycker sig kunna styra, som att ödet i förväg bestämt. Och ödet är inte nådigt.

”Det goda inom dig” är den första boken som svenskfödda Linda Olsson skrivit på svenska. De tidigare böckerna, ”nu vill jag sjunga dig milda sånger” och ”Sonat till Miriam”, var skrivna på engelska och översatta till svenska. Jag tycker det märks på språket, som är något annorlunda än i de båda tidigare böckerna. Men ändå är det, liksom i de böckerna, outhärdligt vackert. För mig är det ofattbart hur man kan skriva så vackert om något som är så tragiskt som det som Marianne upplever. Det lämnar en stor klump i magen, men samtidigt som man som läsare lämnas med en känsla att man upplevt något hemskt så har man också upplevt något vackert. Kanske är det kärleken, i synnerhet syskonkärleken som gör det. Kanske är det hoppet som aldrig överger människan. Den här boken går rätt in.

Boken fick jag av LennartBokia Sundsvall, som tack för hjälpen med en tävling och för att recensera.

Omdöme: Vackert så det gör ont.
Betyg: 4+.