Inne hos Lyrans Noblesser hittar man Tematrio. Beskrivningen är som följer: Det är inte så länge sedan vi hade en Nordisk Tematrio, men med tanke på att Norden är temat för nästa års Bokmässa (och med tanke på att jag behöver tips inför en kommande läsutmaning 😉 är det läge för en Norden igen. Berätta om tre favoriter från Norden – författare eller böcker! (Håll er helst utanför Sveriges gränser!)

1. Den första i min tematrio är en trilogi som jag har nämnt ett antal gånger redan i min blogg och som jag förmodligen kommer att nämna igen, trots att det är tio år sedan jag läste den, är hämtad från Norge. Det gäller Gunnar Staalesens trilogi: Morgenrød 1900, High Noon 1950, Aftensang 1999. Jag var då skeptisk till att läsa så mycket på norska men var snart trollbunden!

2. En annan nordisk bok som jag för många år sedan läste på originalspråk är den danska boken ”Skæbne-Anekdoter”, skriven av Karen Blixen. Det är en novellsamling som jag när jag läste den, för snart 20 år sedan, tyckte mycket om.

3. En av de böcker som fått en femma av mig i år här i bokbloggen är Gaute Heivolls ”Før jeg brenner ned”. Min recension finns här. Mer behöver jag nog inte säga.

Det blir naturligt fler norska böcker för mig än danska, finska eller isländska, och min tematrio speglar det också. Och då har jag ändå inte skrivit något om nobelpristagaren Sigrid Undset eller deckarförfattarna Anne Holt och Jo Nesbø!