Bokbloggsjerka 7-10 oktober

Dags för Bokbloggsjerka igen. Reglerna hittar du inne hos Annika.

Veckans fråga är:

Läser du helst bokserier eller föredrar du fristående böcker eller kanske en mix av båda?

Definitivt serier! Känslan när man läst en bra bok och vet att man kan fortsätta läsa en till i samma stil är underbar. Rätt många deckarserier följer jag eller har följt, t.ex. serier av Peter Robinson, Ann Cleeves, Mari Jungstedt, Viveca Sten, Elizabeth George, Peter James, Carin Gerhardsen, osv osv. Listan är lååång. Ett exempel utanför deckargenren är serien om Bergen av Gunnar Staalesen.

Men jag måste erkänna att det kan också bli för mycket av det goda, när varje bok i serien ligger farligt nära att bli en upprepning av tidigare, och i deckargenren tenderar också huvudpersonerna att bli absurt inblandade. En serie som jag inte längre läser är t.ex. Patricia Cornwells om Scarpetta. Camilla Läckbergs och Liza Marklunds läser jag fortfarande men med en känsla av att ”det här blir den sista”… Då är det befriande med författare som Minette Walters eller Carol Goodman som lyckas hålla samma stil men med olika personer i varje bok.

7 kommentarer

  1. Ja, jag läste alla Mari Jungstedts om Anders Knutas på bara några månader. När man läser dem så tätt så blir det gärna för ”samma” och det blev faktiskt lite tjatigt.

    Gilla

    • Jag tror inte den är publicerad på svenska. Det är en trilogi, rätt tjocka böcker, som tillsammans täcker hela 1900-talet i en historia som utspelar sig i Bergen. Den första heter 1900: Morgenrød.

      Gilla

  2. Jag håller med dig angående serierna av Cornwell, Marklund och Läckberg. De två förstnämnda har jag slutat läsa för länge sedan och jag är rejält trött på Läckberg men nog sjutton kommer jag att läsa Änglamakerskan för det. MEN, jag är fullständigt övertygad om att den är sista chansen för Läckberg: tycker jag inte att den är bra så kommer vi att göra definitivt slut.

    Gilla

  3. Jag har också slutat läsa Cornwell, Marklund och Läckberg, eller jag tror att jag har gjort det men så en vacker dag trillar man väl dit igen, det kan ju ha blivit bättre 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.