Efter en lång karriär i USA som framgångsrik kompositör av filmmusik vänder Chris hem till sitt barndoms England. Hans hustru Laura har nyligen dött och han söker ensamheten. Inte långt från där han växte upp i Yorkshire hittar han Kilnsgate House, som han köper osett av mäklaren Heather. Chris anländer till det stora, ensligt belagda huset och planerar att njuta av ensamheten och komponera ”riktig” musik. Men mycket snart så får han upp ögonen för husets historia och dras in i den.
På 1950-talet ägdes huset av läkaren Ernest Fox och hans hustru Grace. På nyårsafton 1952 så avlider Ernest Fox medan en snöstorm rasar utanför och isolerar familjen och deras gäster. Några månader senare uppdagas att Grace har haft en ung älskare, och hon anklagas för mord på sin man. Hon döms till döden och hängs senare.
Chris fascineras av historien om Grace och tycker sig dras in i den av någon eller något. Han är övertygad om att något inte är som det ser ut. Han har gott om pengar och gott om tid att ägna sig åt en undersökning av hur Ernest Fox egentligen dog.

Peter Robinson har skrivit nitton deckare med polisen Alan Banks i huvudrollen. ”Before the poison” är inte en deckare i dess traditionella mening, och någon Banks eller annan polis förekommer inte. Boken handlar om en mans sökande efter sanningen, en sanning som har större berörelspunkter med hans egen historia än vad man först kan tro. Den är skriven i Robinsons stil, men är ändå mycket annorlunda i tempo och upplägg.

Jag får erkänna att den här boken gjorde mig besviken. Jag har läst Robinsons alla nitton böcker om Banks och de tillhör mina absoluta favoriter, så jag kastade mig över den här så snart jag såg den i affären. Stilistiskt så känner man igen Robinson, språket är behagligt, miljön är brittisk (förstås…) och det är en trevlig stämning. Men boken är… ohyggligt tråkig… Den lyfter aldrig. Den tog mig oerhört lång tid att läsa, för jag kom aldrig in i den. Den var inte spännande alls. Slutet var ett stort ”jaså”.  Den får ändå en trea i betyg utifrån kvaliteten som Robinson trots allt håller i stil och språk. Jag rekommenderar absolut att ni läser något av Peter Robinson, men välj i första hand någon av hans Banksromaner!

Omdöme: Brittisk spänningsnovell som faller platt.
Betyg: 3