Eleni bor med sin man Panis, sonen Giannis och dottern Dimitria på Naxos. På förmiddagarna arbetar hon på ett hotell som städerska, resten av dagarna ägnar hon åt sin familj och sin väninna Katherina. Hon trivs med sitt jobb och med sitt lugna liv. En dag råkar hon välta omkull en schackpjäs på ett rum som hon städar. Det väcker hennes nyfikenhet för schack, och hon bestämmer sig för att köpa ett schack i födelsedagspresent till sin man. För att hålla inköpet hemligt kontaktar hon sin gamla lärare Kouros så han kan hjälpa henne. Det startar en serie av händelser som förändrar Elenis och hennes familjs liv.

”Schackspelerskan” är en tunn bok av författarinnan Bertina Henrichs. Boken utkom 2005 på franska och 2010 på svenska. Den är en behaglig betraktelse över människan och hur de små händelserna kan få stor betydelse för enskilda personer.

Den är enkelt skriven, språket är mjukt och behagligt. Själva historien kan tyckas enkel, men jag fascineras ändå av den. Eleni är mänsklig och sympatisk, den grekiska miljön och kulturen framträder väl, och boken genomsyras av en värme. Den här boken gjorde mig glad i all sin enkelhet.

Omdöme: Behaglig betraktelse i grekisk miljö.
Betyg: 4