Nyss frikänd från mordet på bartendern Ruby Gill så ställer playboyen Vicky Rai till en gigantisk fest i sitt fina hus. Festen avslutas abrupt när ljuset släcks och skott avlossas. När ljuset tänds igen så ligger Vicky Ray död. Mördad. Polisen spärrar snabbt av området och kroppsvisiterar alla gästerna. Sex av dem visar sig bära vapen och tas in som misstänkta. Dessutom visar sig alla sex ha motiv att begå brottet. Vem av dem har gjort det? Är det den amerikanske producenten som kanske inte är vad han utger sig för, statstjänstemannen som tror sig vara Gandhi, mobiltelefontjuven från slummen, den berömda Bollywoodstjärnan, stammedlemmen som jagar sin stams heliga sten eller kanske t.o.m. Vicky Rais egen far, en politiker utan skrupler?

”De sex misstänkta” är Vikas Swarups andra roman. Han debuterade med ”Slumdog millionarie” som filmatiserades och då belönades med åtta Oscars (bl.a. bästa manus efter förlaga). ”De sex misstänkta” är uppbyggd på ett intressant sätt. Under rubrikerna ”Misstänkta”, ”Motiv” och ”Bevis”  presenteras var och de misstänkta med ett kapitel var. Vi ges en bild av var och en av dem, varför de befinner sig på festen, vilket motiv de har för att mörda och bevisen mot dem. 

De olika misstänkta presenteras inte bara i varsitt kapitiel utan Swarup använder sig dessutom av olika berättartekniker i de sex olika berättelserna. Det blir både en styrka och en svaghet i boken. Några av berättelserna blir mycket lättlästa, och de kapitlena läser jag snabbt och intresserat. Men några av de andra blir mer tungrodda och nästintill tråkiga. Men upplägget av boken är intressant och ovanligt. Jag gillar hur berättelserna vävs in i varandra (något jag är svag för!) och upplösningen är faktiskt OK, även om jag tycker att boken inte riktigt håller hela vägen.  Att man dessutom ges en bild av Indien är också ett plus.

Omdömde: Lättläst deckare i indisk miljö.
Betyg: 4