Leena och hennes finska föräldrar flyttar in i en ny fin lägenhet. Bostadsområdet fylls av invandrare och låginkomsttagare och döps snart i folkmun till ”Svinalängorna”. Leena, hennes syskon och föräldrar tycker först det är himmelriket, men snart hinner vardagen i kapp dem. För föräldrarna blir allt tyngre och efterhand så blir perioderna de super allt längre och allt frekventare. Bägge föräldrarna är periodare och Leena vet aldrig hur nästa dag kommer att se ut. Men Leena har också sina kompisar, en del i samma situation som hon, och det är hos dem hon tillbringar mycket av sin vardag.
Susanna Alakoski tecknar i ”Svinalängorna” en vardag för barn till alkoholister, en vardag i 70-talets Sverige. Hon gör det med ett enkelt språk, snabba teckningar av små och stora händelser. Boken är lättläst och berör ett allvarligt ämne med enkla medel.
Trots detta så griper aldrig boken tag i mig som jag egentligen vill att den ska göra. De snabba bilderna gör att jag aldrig riktigt fastnar, aldrig riktigt ”blir” Leena. När Alakoski använder språket för att med antydningar och liknelser visa att Leena försöker glömma verkligheten så tappar jag greppet, jag förstår inte vad det är som egentligen händer. Trots att detta är en annan kategori så kan jag inte låta bli att jämföra med Åsa Lindeborgs ”Ingen äger mig” som var en bok som länge levde kvar i mig och berörde oerhört. Det gör inte den här boken.
Men ämnet är angeläget så prova gärna att läsa boken och se om ni tycker bättre om den än jag gjorde!
Betyg: 3
Det var ett tag sedan jag läste denna och jag tyckte den var riktigt bra, kanske för att jag har finskt påbrå (är andra generationens invandrare) och känner igen mig i en del saker, men olika böcker tilltalar ju oss olika mycket. /Ia
GillaGilla
Jag tror igenkänningsfaktorn är jätteviktig, och den gjorde nog att Åsa Lindeborgs bok var en större upplevelse för mig – den låg närmare mig. Och det är det som är härligt – att man upplever olika böcker olika starkt.
GillaGilla
Jag, precis som Bofinken blev mer berörd av Svinalängorna. Kanske för att det var min första ”svår barndoms-roman”. Tiden är ju densamma för båda. Jag blev dock mer gripen av denna.
Jag borde ju verkligen ha blivit mer gripen av mig äger ingen, för den utspelar sig ju verkligen i min barndom både tidsmässigt och geografiskt. Jag kände igen alla miljöerna och såg säkert Åsas pappa på bänkarna i närheten av pappas butik. Dessutom kände jag igen Åsa som arg Ung Vänster på gymnasiet.
Men, böcker uppfattas ju väldigt olika.
Har du förresten läst Jonas Moströms deckare – Sundsvallsplacerade som de är
GillaGilla
Marie! Vad kul att du hittat hit:-)
Så du kände till Åsa. Intressant. Kanske den var ”för” nära. Det är ofta de där små dofterna av samma miljö, små igenkänningstecken, som ger mest. För mig kom också Svinalängorna efter One Day som jag tyckte väldigt mycket om, det påverkar också.
Och jo. Jag har läst och äger alla Jonas Moströms deckare. De första gillade jag väldigt mycket, men den senaste blev lite mycket. Den utspelade sig inte i Sundsvall heller, utan en fiktiv ort i närheten. Jag gillar också Emma Vall som skrev deckare i Sundsvallsmiljö.
GillaGilla
Ping: Veckans topplista: Arbetarlitteratur | Lottens Bokblogg